ROYALTY

zt-newsiv-red

Koningin Máxima spreekt bij lancering Nationaal beleidsplan voor inclusieve financiering in Mexico

3A4A0990b gdHare Majesteit Koningin Máxima houdt, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling op dinsdag 21 juni in het nationaal paleis in Mexico-stad een toespraak

Dat gebeurt ter gelegenheid van de lancering van het ‘Nationaal beleidsplan voor Inclusieve Financiering’. Zijne Excellentie President Enrique Peña Nieto is hierbij aanwezig.
Het plan is een leidraad voor de verbetering van toegang tot financiële diensten voor de bevolking van Mexico.

Het Mexicaanse ministerie van Financiën en Publieke Kredieten (SHCP), de Nationale Commissie voor Verantwoord Bankieren (CNBV), de Centrale Bank van Mexico en andere partners hebben in de afgelopen jaren deze nationale strategie ontwikkeld voor veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten. Te denken valt aan een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen.
Dit kan bijdragen aan de economische ontwikkeling van de Mexicaanse bevolking.

In Mexico heeft volgens de VN 44% van de bevolking, ruim 33 miljoen mensen, geen bankrekening. Inkomsten en uitgaven worden gedaan met contant geld. Dit is tijdrovend en vaak niet veilig. Dit geldt ook voor de manier waarop men spaart. Spaargeld wegzetten op een spaarrekening wordt door 15% van de Mexicanen gedaan. Van de mensen met een bank- of spaarrekening maakt 9,5% gebruik van digitaal bankieren.

Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op de kansen en uitdagingen die er liggen om het nationaal beleidsplan tot uitvoering te brengen. Zo richt zij zich bijvoorbeeld op het belang van verruiming van bankfaciliteiten en agentschappen om de financiële diensten fysiek beter toegankelijk te maken en op de financieringsmogelijkheden voor de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf.

Naast de toespraak heeft Koningin Máxima een ontmoeting met president Enrique Peña Nieto.
Ook spreekt zij onder anderen met de minister van Financiën, Luis Videgaray, en de president van de Centrale Bank van Mexico, Agustín Carstens. Daarnaast woont zij een paneldiscussie bij met vertegenwoordigers uit de financiële -en technologiesector over hoe technologie de toegang tot financiële diensten kan verbeteren. Moderator is de president van de CNBV, Jaime González Aguadé.

In 2009, 2011 en 2012 bracht Koningin Máxima als speciale pleitbezorger van de VN bezoeken aan Mexico. Ook sprak zij de afgelopen jaren bij diverse andere internationale gelegenheden met de autoriteiten van Mexico over de voortgang van de nationale strategie voor inclusieve financiering. @RVD


 studiopijlman-hosting