Nieuws

zt-newsiv-red

Ellen Ten Damme durft álles


Ellen_Ten_Damme_live

Met Durf Jij slaat Ellen Ten Damme alweer een nieuwe weg in. Ze maakt voor het eerst een Nederlandstalig album, gekoppeld aan een theatertour.

Na drie albums in het Engels was het tijd voor iets nieuws, vond singer/songwriter Ellen ten Damme. Afgelopen zomer stond ze nog in het Amsterdamse Carré met haar Cirque Stiletto en daarvoor verraste ze jarenlang de Nederlandse en Duitse podia met haar theaterprogramma’s. Vreemd genoeg had ze nog nooit in haar moedertaal gezongen en was dat ook niet van plan, als ze meesterdichter Ilja Leonard Pfeijffer niet ontmoet had. “En dat terwijl ik wel opgeleid ben aan de Kleinkunstacademie en Nederlands gestudeerd heb. Toch wist ik ergens dat ik ooit nog wel eens in mijn eigen taal zou zingen, al had ik geen idee wanneer”. Alles veranderde toen Ellen Ilja leerde kennen op een Amsterdams terras. “Tijdens die ontmoeting spraken we over een mogelijke samenwerking. Ik vroeg aan Ilja of hij niet eens voor mij een tekst in het Nederlands wilde schrijven. Hij zei niet meteen ja, wel dat hij erover na zou denken. Er ging een tijd overheen totdat hij jaren later aankwam met een project met dichters en muzikanten”. Ellen en Ilja schreven samen het liedje ‘Durf Jij?’ waarna het ijs gebroken was en de samenwerking naar meer smaakte.

Ellen_Ten_Damme2


Nederlandstalig

 Uiteindelijk is daar ook het album‘Durf Jij?’ uit gekomen en een theatertour met louter Nederlandstalige liedjes. “Twaalf van de liedjes die we hadden zijn terechtgekomen op het album, de rest wordt misschien gebruikt voor een volgende plaat”. Wie Ellen Ten Damme kent als een rockbeest, een Duits zingende diva of een acrobate in een circusachtige burlesque show wordt verrast met de theatershow vol eigenzinnige liedjes van verlangen, van wachten op een geliefde die niet komt. Liedjes waarin de beeldende poëzie van Pfeijffer duidelijk in terugkomt. “Ik ben dol op uitdagingen en dit is er ook weer een. Ik kwam er ook achter hoe persoonlijk een liedje wordt wanneer je het in je eigen taal zingt. Dan komt de essentie nog meer over en het raakt je ook dieper. In het Nederlands draait het ook meer om de inhoud en de teksten en niet alleen de melodie. De nadruk ligt dus meer op de diepere betekenis”.

Ellen_Ten_Damme_persfoto2

Durf

Dit is dus alweer een nieuw hoofdstuk voor duizendpoot Ellen Ten Damme. Wat zit er trouwens achter de titel Durf Jij? “Je moet dat meer algemeen zien: durf jij de confrontatie aan te gaan met jezelf, met je omgeving, met alles wat je belangrijk vindt? Het gaat ook over grenzen overschrijden, maar dan wel op een creatieve manier. Ik denk dat ik artistiek gezien wel alles durf. Als ik iets nieuws op het podium doe dan kijk ik daar eerst wel tegenop maar als ik het eenmaal gedaan heb dan is die angst weg. Durven kun je op veel manieren bekijken. Wat mezelf betreft zou ik nog wel wat meer voor mezelf durven op te komen. Maar het gaat steeds beter, ik durf nu al veel meer dan vroeger”. Als je aan Ellen Ten Damme vraagt wat ze geleerd heeft van haar carrière heeft ze meteen een antwoord klaar: “ Ik heb vooral geleerd dat je nooit ergens in moet blijven hangen wanneer je je niet gelukkig voelt. Ook moet je niet bang zijn voor verandering. Juist het aangaan van nieuwe uitdagingen geven je die voldoening waar je naar zoekt. Altijd als ik aan iets nieuws en onbekends begin vind ik dat in het begin wel eng. Pas als ik gewend ben aan een nieuwe show of nieuw project is die angst verdwenen. Dan maakt die plaats voor trots en kan ik ook honderd procent mezelf zijn en me vrij voelen. Zo ging dat ook met deze nieuwe theatershow. Ik zie het als een soort personality show, waar ik helemaal mezelf speel. Ik dúrf ook mezelf te zijn, wat helemaal past binnen het thema waar de theatershow over gaat. Daarom durf ik ook aan andere mensen te vragen ‘Durf Jij?..Ik wel!” (geposeerde foto's Hesther Doove)

www.ellentendamme.nl

 

 studiopijlman-hosting