Nieuws

zt-newsiv-red

Trijntje's ode aan Michael Jackson

Trijntje

 

Twaalf jaar geleden stond Trijntje Oosterhuis met Total Touch drie keer in het voorprogramma van Michael Jackson. Nu brengt ze haar favoriete Jackson nummers akoestisch op het podium: een bijzondere ode ter nagedachtenis aan The King Of Pop.

Door Anneke Ruys

Trijntje Oosterhuis bewaart mooie herinneringen aan de muziek van Michael Jackson. Ze groeide op met zijn muziek en voelt zich erdoor geïnspireerd en beïnvloed. Heel wat mooie momenten uit haar leven zijn gekoppeld aan Michael Jackson liedjes. “Ik groeide op met zijn muziek, die vooral aanwezig was toen ik muzikaal in mijn belangrijkste ontwikkelingsfase zat. De liedjes van Michael hebben me veel herinneringen gegeven. Eentje daarvan was dat we met Total Touch twaalf jaar geleden drie keer in zijn voorprogramma stonden. Dat was echt bijzonder, al hebben we hem toen niet persoonlijk ontmoet. Qua muziek herinner ik me vooral zijn begintijd: een klein jochie van een jaar of 10, 11 dat zulke mooie liedjes kon zingen als ‘Ben’ en ‘Never Can Say Goodbye’, echt prachtig”.

Tragiek

 Dat laatste nummer is meteen ook de titelsong van het album dat Trijntje als een soort nagedachtenis aan haar idool maakte. Het is een plaat geworden met een verzameling privéopnames van haar favoriete Michael Jackson songs. “Een paar maanden na zijn dood was Leonardo Amuendo, waar ik regelmatig mee optreedt, bij mij op bezoek in Nederland. We waren allebei op onze eigen manier geraakt door Michael’s dood. Wat mijzelf betreft had dat vooral te maken met de persoon Michael Jackson en de tragiek die daaromheen hing.  Hij lééfde echt voor de muziek en heeft daar zoveel voor opgegeven. Michael zag zijn talent als een soort verantwoordelijkheid en ging daarmee tot het uiterste. Wie had de man geen gelukkig leven gegund met zijn kinderen en buiten de schaduwen van de spotlights. Het mocht helaas niet zo zijn en hij is ons echt veel te vroeg ontvallen”. Zo kregen de nazomeravonden in Trijntje’s sfeervolle tuinhuisje achter haar woning een bijzonder karakter. “Leonardo en ik zaten allebei in een soort nostalgische fase. In de studio beleefden we een soort ‘sentimental journey’ terwijl we oude Michael Jackson nummers inspeelden: heel akoestisch met alleen zang en gitaar. Mijn vriendin Candy Dulfer blies uiteindelijk ook een paar noten mee op ‘Don’t Stop Till You Get Enough/Working Day & Night/Wanna Be Starting Something’ en ook zanger Keith John kwam erbij. Hij is de achtergrondzanger van Stevie Wonder en kende Michael Jackson ook persoonlijk. De liedjes die we opnamen waren vooral de rustige nummers van Michael omdat we die ook het beste akoestisch uit konden voeren. Uiteindelijk kwamen er 20 liedjes uit waar we allebei erg trots op waren”.

Bijzondere dingen

 Toch was het nooit Trijntje’s bedoeling om de liedjes uit te brengen. “Eigenlijk waren ze in eerste instantie bedoeld voor mezelf. Mooi, integer en waardevol, ontstaan uit een bepaald gevoel. Omdat er toch zoiets moois uit kwam wilden we het graag met andere mensen delen en zo is het album ‘Never Can Say Goodbye’ onstaan”. Trijntje kijkt met een warm gevoel terug op het maken ervan . “Het móest  er gewoon uit denk ik. Zoveel liedjes die onbewust in mijn systeem geworteld zitten. We kwamen er ook achter hoeveel mooie muziek Michael Jackson eigenlijk gemaakt heeft. Er zijn uiteindelijk 15 liedjes op de cd terecht gekomen, maar ik had zo nog twee albums kunnen vullen.  Hieruit blijkt weer dat soms uit spontane momenten toch hele bijzondere dingen kunnen ontstaan”.  Trijntje Oosterhuis zit alweer heel wat jaartjes in de muziek, een periode waar ze met een bijzonder gevoel op terugkijkt. “Ik heb al zoveel mee mogen maken en zoveel mooie projecten mogen doen. Keihard werken is dubbel en dwars beloond met geweldige ervaringen en een fantastisch leven.  Waar ik nog van droom? Waar denk ik iedere artiest van droomt: Van muzikale groei en nog meer hoogtepunten, nieuwe uitdagingen.  Iedere dag prijs ik me weer gelukkig dat ik dit mag doen. Het is absoluut een verrijking van mijn leven”.

 

Photographer: Alexa Singer

 studiopijlman-hosting