Recensies

zt-newsiv-red

Wereld ten onder in vrouw-vriendelijke sci-fi 'Oblivion'

 

oblivion 02037247_st_1_s-low

Oblivion is de nieuwe science-fiction film van regisseur Joseph Kosinski (Tron Legacy), die tevens de graphic novel geschreven heeft. Tom Cruise speelt de hoofdrol en verder zijn onder andere te zien: Morgan Freeman, Olga Kurylenko en Andrea Risebororough.

Het jaar is 2077, de aarde is door een zestig jarige oorlog met de Scavs en de vernietiging van de maan in 2017 niet meer het zelfde. De mensheid is gevlucht en de stad New York is onder het zand bedolven.

Jack Harper (Tom Cruise) is samen met zijn vrouw Victoria (Andrea Riseborough) bezig om de laatste grondstoffen te delven op de onherkenbare aarde. Ze hebben nog twee weken de tijd en daarna kunnen ze hun leven op een andere planeet voort bestaan. Tijdens het delven krijgen ze hulp van het vluchtschip ‘TET’. Hiervandaan worden drones naar de aarde gestuurd om de apparatuur waarmee gedelfd wordt te beschermen tegen aanvallen van de Scavs.

oblivion 02037247_st_8_s-low

Harper is de onderhoudsmonteur en ziet tijdens zijn patrouille een ruimteschip neerstorten. Hij gaat op onderzoek uit en redt een onbekende vrouw (Olga Kurylenko). Deze redding lijdt tot een reeks gebeurtenissen die hem laat twijfelen over zijn bestaan. Harper zal bepaalde keuzes moeten gaan maken, waarbij het lot van de mensheid in zijn handen komt te liggen.

Oblivion is een vriendelijke en spectaculaire science-fiction film. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt ziet er goed uit. Details van de stad New York komen subtiel in beeld en geven je een gevoel van hoe het was. Een imposante soundtrack zorgt voor de spanning. Dat je veelal doet denken aan de film Tron.

oblivion 02037247_st_19_s-low

Tom Cruise speelt de hoofdrol zoals we van hem gewent zijn. Stoer, snel en verleidelijk. Harper is een personage die zowel ordes opvolgt als onderzoekend is. Hij geeft de andere personages een veilig gevoel en geeft het een eigen karakter. Zijn tegenspeelster Andrea Riseborough is een pittige tante en heeft de touwtjes strak in handen. Zij is fel, maar heeft ook een lieflijke kant. Samen verleiden ze elkaar en vallen in elkaars armen.

De andere kant van het verhaal verteld de wereld van de Scavs, dit zijn duistere figuren, die alleen als de zon onder is tevoorschijn komen. Hun leider (Morgen Freeman) is sterk en ziet toekomst in Harper. Als tegenspelers zorgen Freeman en Cruise voor sterke scenes, voor zolang het duurt, want Freeman verschijnt helaas niet vaak in beeld.

oblivion 02037247_st_11_s-low

Ondanks een goede cast zorgt de film ervoor dat er vragen naar boven komen, die niet duidelijk in beeld worden gebracht. Zo vraag je je onder andere af hoe het eten wordt aangevoerd en zijn er nog een aantal zaken die vraagtekens zetten bij de werkelijkheid.

Het is een vermakelijke film die je zelfs met je vriendin of vrouw kan gaan zien. Dit door de vrijwel bloedloze scenes en de afwezigheid van onnodig hard geweld. Oblivion is de eerste blockbuster van 2013 en is een waardige opening voor de filmzomer van 2013. Hij draait in zowel de reguliere bioscopen als in IMAX.

 

Filmrecensie: Ronald Rijntjes

 studiopijlman-hosting