Perspresentaties

Uitreiking Edisons Pop 2013: Foto's

 

Edison pop_2013_RFotografie_RRijntjes-159

Vele prijswinnaars bij Edison Pop 2013

Naar het voorbeeld van de Amerikaanse Grammy, die voor het eerst werd uitgereikt in 1959, vond een jaar later de eerste uitreiking van de Nederlandse Edisons plaats in het Concertgebouw te Amsterdam. Hiermee is de Edison één van de oudste muziekprijzen ter wereld. Afgelopen maandag in de Heineken Music Hall in Amsterdam was het alweer tijd voor de uitreiking van de Edison Pop 2013.

 

In zijn welkomstwoord stelt Paul Solleveld van de Edison Stichting dat de dynamiek binnen de Nederlandse muziekindustrie de laatste jaren flink is toegenomen vanwege de toegenomen vraag en aanbod van muziek. Denk bijvoorbeeld aan de rol van Social Media en de grote hoeveelheid festivals tegenwoordig. Hierdoor is de keuze uit artiesten om in aanmerking te komen voor een Edison een stuk groter dan voorheen. Met de vele muzikale genres dezer dagen wordt het dan appels met peren vergelijken, zou je denken. Maar maakt dat de uitslag juist niet veel interessanter misschien?

Edison pop_2013_RFotografie_RRijntjes-162Winnaars werden geselecteerd door een vakkundige jury bestaand uit zeven man, waaronder muziekjournalist Leo Blokhuis, Radio-538 DJ Jeroen Nieuwenhuize en eindredacteur van Radio 2 en 3FM Daniel Dekker. Niet alleen de zojuist genoemde juryleden reikten een prijs uit, maar ook veelbetekenende artiesten als Marco Borsato, Angela Groothuizen, Arjen Lubach en Gers Pardoel reikten een prijs uit.

 

Gers Pardoel nam met zijn oprechte en authentieke lyrics op het album ‘Deze Wereld is van Jou’ ook zelf een prijs mee naar huis in de categorie beste nieuwkomer. Trijntje Oosterhuis werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke artiest, vanwege haar nieuwe album ‘Wrecks We Adore’ en haar veelzijdigheid als artiest. Door zijn sterke groei als songwriter en frontman werd Blaudzun met ‘Heavy Flowers’ uitgeroepen tot beste mannelijke artiest. Kane won met ‘Come Together’ de prijs als beste groep, vanwege de vernieuwing en experiment in hun carrière als band.

Edison pop_2013_RFotografie_RRijntjes-168Tot slot won Lorrainville de Speciale Juryprijs, Alex Roeka de categorie kleinkunst/theater en stemde het publiek als beste song ‘Oceaan’ van Racoon en als beste album ‘Sterker’ van Nick & Simon. En al waren er zelfs in 1985 al voldoende redenen om de Oeuvreprijs aan deze groep uit te reiken, hebben zij deze prijs dit jaar extra verdiend vanwege de huidige samenwerking met jonge artiesten als Gers Pardoel: Doe Maar.

Edison pop_2013_RFotografie_RRijntjes-61a

Als eerbetoon aan Doe Maar traden daarom niet geheel onverwachts Gers Pardoel op met zijn eigen versie van het nummer ‘Liever dan lief’ en The Opposites met hun cover van ‘Belle Helene’. De uitreiking van de overige prijzen werd afgewisseld met optredens van Kane, Frederique Spigt, De Wolff, Blaudzun en Trijntje Oosterhuis. Door de humoristische presentatie van Daphne Bunskoek en de ruime aandacht voor beeld en geluid, kan de Edison Pop 2013 zowel worden beschouwd als een huldiging van de Nederlandse popmuziek als een zeer gezellige avond.   

 

Fotografie: Ronald Rijntjes

 

Tekst: Madieke Heemskerk

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 studiopijlman-hosting