Travel

zt-newsiv-red

Reizen

Deep South kris kras door Amerika

m 17 Beale Street BB King restaurant
Het zuiden van Amerika biedt veel interessante plekken voor de verwende reiziger. Reis mee met Otto van Halen die zijn reis Deep South voor ons optekende en fotografeerde 

Lees meer: Deep South kris kras door Amerika

Op avontuur in Malta


m P1070973Het is meivakantie in Nederland. Terwijl de temperaturen in Nederland lager zijn dan afgelopen Kerst en in sommige delen van het land zelfs sneeuw ligt, ga ik op weg naar Malta,...op naar de zon!

Lees meer: Op avontuur in Malta

Myanmar/Birma door de ogen van fotograaf Hans Kreutzer

MyanmarGa je mee op reis? Fotograaf Hans Kreutzer neemt je mee naar Myanmar. Ben je van plan om er zelf heen te gaan, ben je al geweest of ben je gewoon nieuwsgierig je bent welkom.

Myanmar3Met een dynamische presentatie waarbij hij zijn foto’s en korte video’s zal laten zien van een vakantie die hij in november 2015 maakte door Myanmar. Het is zo’n bijzonder land dat hij het zeker de moeite waard vond om ook andere mensen dit mooie het land te laten zien en beleven.
myanmar1Men krijgt een kijkje in een land ver van hier waar niet iedereen zomaar even naar toe kan, een land wat op een kruispunt staat politiek gezien, een land dat zich aan het ontwikkelen is, een land met vele culturele hoogtepunten heeft, een land met prachtige festivals bovenal een land met goedlachse vriendelijke mensen. Genoeg ingrediënten om er een visuele indruk van te kunnen krijgen en de schoonheid van dit land te ervaren.

myanmar 2De entree is gratis, daar ik het zelf goed heb hier wil ik graag wat doen voor minder bedeelden in Birma en vraag ik een vrijwillige bijdrage die ik overmaak aan de Nederlandse stichting World Child Care die in de stad Mandalay in Birma  kansarme (wees)kinderen en jongeren tot en met twintig jaar ondersteunt met onderwijs, onderdak en medische verzorging.

myanmar4Wil je komen prima, graag opgeven via https://www.facebook.com/events/1581433418852353
Je kunt ook zonder inschrijven komen, zou wel handig zijn om een idee te krijgen hoeveel mensen zouden willen komen vandaar de vraag om in te schrijven via facebook.

Foto/film Presentatie over Myanmar/Birma
zondag 5 juni om 15:00
Groene Engel in Oss

 

Mis deze prachtige en interessante presentatie met live commentaar niet!!

 

Simpele en alternatieve Europese excursies


Vienna SkylineWe hebben op Gooddayz.nl recent reisartikelen gepubliceerd over verre bestemmingen als Mexico en Sri Lanka, maar soms is het ook goed om een beetje dichter bij huis te blijven.

Lees meer: Simpele en alternatieve Europese excursies

MEXICO: Magie en bijgeloof. Het bijzondere verhaal van een curandero

IMG 9436 copyMexicanen zijn een bijgelovig volk. Een ongeval, een onbeantwoorde liefde of een slechte oogst? Dan ga je naar de kerk of brengt een bezoek aan heksen en curanderos. Of het liefst aan allebei.

Door Anneke Ruys

Aan de oplettende toerist zal het zijn opgevallen: de geluksamuletten om de hals van vele Mexicanen. In Mexico is hekserij en bijgeloof diep geworteld in het dagelijkse leven. Op de lokale markt in Xochimilco, een voorstadje van Mexico City, verkopen curanderos, oftewel heelmeesters, hun geneeskruiden, amuletten en allerhande brouwseltjes. De mystieke artikelen lopen zeer uiteen: gekleurde kaarsen om een vervloeking of een liefdesbetovering te bewerkstelligen, slangenvellen, doodskoppen en kruiden magische poeders voor een goede gezondheid. Ga je op reis of sta je aan de vooravond van een belangrijke stap of beslissing? De curandero weet raad en staat je bij met een goed advies.

IMG 9431 copyIn het benauwde, kleine kamertje waar ik wacht op de redder in nood is de sfeer onheilspellend en kijken allerlei santos je doordringend aan. Aan de muur allerlei toverattreibuten als de afgeknipte manen van een paard (om het ‘kwade’ uit je huis te laten verdwijnen) of een bak met onbekende inhoud op de grond (om de lucht te zuiveren). Op het kastje aan de muur dienen bakjes met brandende kaarsen een andere doel dan simpele verlichting en moeten aan de muur gekleefde veren in mooie kleuren het diepgewortelde bijgeloof een extra dimensie geven. Het beeldje van het met kettingen omhangen skelet van de Santa Muerte (Heilige Dood) heeft een prominente plek bij het altaartje in de hoek.

IMG 9425 copyHet is een komen en gaan bij Juan Carlos Mendez en zijn vrouw Irma Antonieta Ruiz. Huisvrouwen met kinderen, echtelieden, stoere heren en ietwat louche figuren betreden het bescheiden lokaaltje voor een goed advies, een effectieve besprenkeling, een baal kruiden, een set kaarsen of een zilveren kruis ter bescherming om je hals. Allemaal zaken met magische krachten waar je heilig in moet geloven om het maximale effect te bewerkstelligen. Volgens ingewijden op de lokale markt zijn Carlos Mendez en zijn vrouw Antonieta de allerbeste curanderos op deze markt. Van heinde en verre komen geinteresseerden naar het kleine lokaal nummer 803 op de markt van Xochimilco. TV, pers, bekende Mexicaanse artiesten, buitenlandse toeristen maar vooral de ‘gewone Mexicaanse man’ zweren bij hun magische krachten.

DSCN6896 copyHet echtpaar Mendez-Ruiz opereert al van jongs af aan in de wereld van de magie en duistere krachten. “Een gave van vader op zoon” noemt Juan Carlos het en hij doelt vooral op het voorrecht om zijn beroep te mogen uitoefenen. Om mensen die moeilijke tijden meedmaken te kunnen bijstaan in hun lijden. Lange dagen maken ze op de markt waar ze van de vroege ochtend tot de late avond verblijven. Zesentwintig jaar om precies te zijn bestaat local 803. Religioso a tiempo completo oftewel een full-time priester noemt hij zijn werk waarbij het lokaal in twee delen is opgesplitst: hijzelf bemandt de ruimte beneden, terwijl zijn echtgenote in het andere deel ‘met de trap naarboven’ opereert. “Het is verboden dat helende echtelieden in dezelfde ruimte werken. Oftewel het belemmert de helende krachten” aldus Carlos. “Vandaar dat mijn vrouw op de andere verdieping actief is”.

IMG 9933 copyWaar de dokter faalt brengt de curandero uitkomst is het motto van het echtpaar Mendez-Ruiz. Carlos noemt de yoruba cult waaruit hij zijn krachten put, al noemt hij dat zelf liever een religie en geen cultus. “Daar waar de traditionele godsdiensten soms enig effect missen brengen wij uitomst” zegt hij . “Blindelings geloof in de cult en haar kracht is wel een absolute ‘must’ en een voorwaarde voor slagen van de helingen.

Een klein meisje van een jaar of negen-tien komt binnen en neemt plaats op de grond. Juan lacht om mijn verbaasde gezichtsuitdrukking. “Mijn dochter is van kleins af aan al een ingewijde, net als mijn dochtertje van vier. Je wordt met de kracht geboren en mijn kleine heeft alles in zich om een hele grote te worden. In tegenstelling tot mijn twee andere kinderen die nog steeds niet klaar zijn voor het grote werk. Het kan ook maar zo zijn dat het helemaal aan hen voorbijgaat”.

IMG 9430 copy edited-1Deze vorm van curandero-genezing van het lichaam of geest kent in Mexico nog weinig taboe. In alle lagen van de maatschappij is santeria (hekserij) diep geworteld in de maatschappij en kan goed bestaan naast de traditionele godsdiensten. Velen zien het als een goede aanvulling of liever een verrijking van het traditionele geloof. En waarom niet? Zolang mensen troost vinden en er kansen op ook een ‘anders’ genezen bestaan is dit alleen maar een troost en een hele belangrijke verrijking voor velen.

 studiopijlman-hosting