INTERVIEWS

Interview met Fear of Men

Fear of Men 3Fear of Men uit het Britse Brighton bracht in april hun debuutalbum Loom uit. Een plaat vol liedjes die zweven tussen geluk en ongeluk, tussen vreugde en verdriet en licht en donker. Vergelijkingen met bands als The Smiths en The Cure zijn niet van de lucht. Zangeres/gitariste Jessica Weiss over de formatie die imponeert met ogenschijnlijk luchtige liedjes overgoten met imponerende teksten.

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Ik studeerde kunstgeschiedenis aan de Goldsmiths Academy in Londen. Dan bezocht een expositie van mijn werk, toentertijd vooral films met abstracte soundtracks. Hij was geimponeerd door wat hij hoorde en we besloten samen te gaan werken aan een op pop georienteerd project.

Fear of Men 1 edited-1Waar is de naam van de band door geinspiteerd?

Ik schreef liedjes over vreemde mentale stoornissen en kwam terecht bij ‘androphobia, de angst van mensen’. We vinden het een goede naam voor de band omdat het een sterke impact heeft. Ook doelt het op de angst van de mensen voor de dood. Die angst komt ook vaak terug als inspiratie voor veel van onze songs.

Hoe hebben jullie het opnemen van het album ervaren?

Het was een hele intense periode voor ons. Overdag werken en ’s avonds de undergrondse studio in waar we de opnamen maakten. Die omgeving creerde ook het intieme, claustrofobische gevoel wat op de plaat terugkomt. We hebben het zelf geproduceerd en hebben hard gewerkt om onszelf tot het uitproberen van nieuwe dingen te dwingen.

Fear of Men 2014 edited-1Wat schuilt er achter de albumtitel Loom?

Die refereert aan de aswolken rondom de vulkaan Vesuvius die dienden als inspiratie voor het ontwerp van de albumhoes. Daarnaast het trauma-achtige gevoel wat daarbij komt en de inhoud van de plaat goed weergeeft.

Wat hoop je dat de mensen uit jullie muziek halen?

Dat mogen ze helemaal zelf weten.

Fear of Men2Wat is het mooiste van Fear of Men?

Dat we naar zoveel plaatsen kunnen reizen en overal zien hoe de mensen onze muziek meezingen en begrijpen.

Jullie zijn grote liefhebbers van visuele kunsten. Hoe komt dat terug in jullie muziek?

Dat reflecteert in het feit dat we net zoveel passie stoppen in onze video’s, onze albumhoezen - die we zelf ontwerpen - als in onze muziek. Het is één project bestaande uit het luistergedeelte en de visuals. Beide moeten in balans zijn en communiceren wat wij te zeggen hebben met de band.

loomWelke vijf albums hebben jullie het meest geinspireerd?

Neutral milk hotel- in the aeroplane over the sea

Deerhunter- micro castle

Patti smith- horses

Grouper- dragging a dead deer up a hill

The Beach Boys- Pet Sounds

Vijf geweldige platen die ons leven en onze muziek beinvloed hebben

(AR)

https://www.facebook.com/fearofmen

 

 studiopijlman-hosting