INTERVIEWS

zt-newsiv-red

Interview met Jon Allen over ‘Deep River’

jonAllen-promo 01-600x380Het nieuwste album van Jon Allen heet ‘Deep River’. Het is weer een mooie plaat met een knipoog naar de jaren 70 rock en soul.De Britse singer/songwriter vertelt er graag over.

Door Anneke Ruys

Geinspireerd door uiteenlopende voorbeelden als Bob Dylan, Shakespeare, JJ Cale en Al Green gaat Jon met Deep River terug naar de basis van het componeren. 

Sinds de release van zijn vorige twee albums Dead Man’s Suit (2009) en Sweet Defeat (2011) mag Jon onder anderen Mark Knopfler, Guy Chambers en Jo Whiley tot zijn fanbase rekenen. Jon is een graag geziene gast bij Jools Holland en het Engelse Radio 2 draait steevast zijn singles.

 

jon-allen-deep-riverWat wil je de lezers vertellen over je nieuwe plaat?

 

Die beschrijft een periode van hartenpijn maar ook van geluk. Na regen komt zonneschijn zeggen ze vaak en dat was ook bij mij het geval. Ik was herstellende van een pijnlijke relatie toen er een nieuwe liefde op mijn pad kwam. Nu bevind ik mij in een hele gelukkige tijd. Het was ook een periode van overpeinzing. Wie ben ik? Wat wil ik met mijn leven?

 

Jon-AllenEn qua sound?

 

Het klinkt heel erg basic. Pure liedjes die recht uit het hart komen. Het is een mix van folk, blues en rock. Ik zou zeggen semi-akoestische folkrock, zoals die ook vroeger gemaakt werd. Het transporteert de luisteraar naar lang vervlogen tijden. Als singer-songwriter muziek zoals die vroeger ook gemaakt werd.

 

Hoe zou je een typische Jon Allen plaat beschrijven?

 

Ik denk niet dat er een typische Jon Allen plaat bestaat. Het enige waarin mijn albums overeenkomen is dat ik muziek schrijf over zaken die me bewegen. Het zijn pure liedjes zonder toeters of bellen. Mijn inspiratiebronnen zijn Dylan, Cat Stevens, Rod Stewart, Al Green, JJ Cale en John Martyn. Die invloeden hoor je zo nu en dan terug in mijn muziek.

 

jonallen2Wat is het belangrijkste wat je van je carriere leerde?

 

Om minder streng voor mezelf te zijn. Ik ben nogal een perfectionist. Als ik een nieuw album heb geschreven dan kan ik dat moeilijk loslaten. Iedere keer weer wil ik dingen aanpassen die niet perfect klinken. Nu wil ik proberen om meer te genieten van mijn muziek en los te laten. Liedjes schrijven is zo’n mooi proces. Daar komt een hoop magie bij kijken.

 

Welke rol speelt muziek in je leven?

 

Muziek is alles voor me. Dat is het al mijn hele leven. Als kleine jongen voelde ik me al sterk aangetrokken tot muziek. Ik herinner me hoe ik in de schoolbus zat terwijl ik meezong met liedjes die ik opgenomen had. Daar kon ik zo van genieten. Alsof ik even in een hele andere wereld was.

 

Wat voel je als je zelf muziek maakt op het podium?

 

Dat geeft ook een heel speciaal gevoel. Als ik me eens een dag rot voel en mijn liedjes met het publiek mag delen dan heeft dat een soort van helend gevoel. Muziek is magie, zo voelt dat heel vaak voor mij. Vaak stap ik van het podium en ben dan dat depressieve gevoel helemaal kwijt. Ik zou dus niet zonder muziek kunnen. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. 

 studiopijlman-hosting