Rode loper

zt-newsiv-red

Lezen & Schrijven Film Awards 2011

Lezen_schrijven_awards_Rfotografie_RRijntjes-37

De Rembrandt bioscoop in Utrecht stond op dinsdag 27 september in het teken van de Lezen & Schrijven Film Awards (LSFA) 2011. Deze speciale prijs in ontstaan om de vaak ontzichtbare problematiek rond laaggeletterdheid zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Daarnaast biedt het LSFA jonge filmmakers een kans om hun talent te laten zien.

De LSFA is een initiatief van productiemaatschappij Starsound Productions en Stichting Lezen & Schrijven. Deze stichting bestaand sinds 2004 en is opgericht door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om laaggeletterdheid in Nederland structureel op te lossen.

Lezen_schrijven_awards_Rfotografie_RRijntjes-27

Het is een landelijke competitie en daagt jonge Nederlandse filmmakers uit om een korte film te maken met als thema laaggeletterdheid. In totaal zijn er 12 inzendingen door een vakjury, bestaande uit San Fu Malta, Paula van der Oest, Miryanna van Reeden, Hans Kemna en Margreet de Vries beoordeeld. Op deze avond zijn de winnaars bekend gemaakt en beloond met de Lezen & Schrijven Film Award 2011, die ontworpen is door kunstenaar Jeroen Henneman.

Lezen_schrijven_awards_Rfotografie_RRijntjes-26

De prijzen zijn ingedeeld in categorieën: Beste Regie, Beste Script, Beste Acteur/Actrice en Beste Film. Daarnaast is er een bekroning van de Taalambassadeurs. Deze prijs wordt aan één van de filmmakers toegekend door een panel van ervaringsdeskundigen, oftewel exlaaggeletterden.

De winnaars van dit jaar zijn Wiebe van de Ende (Beste Regie en Film, Vox Scripta), Jim Deddes (Beste Acteur, Vox Scripta), Lars Damoiseaux (Beste Script, Liefde zonder meer) en Reinout Hellenthal kreeg de bekroning van de Taalambassadeurs voor zijn film Letter.

Voor meer informatie over de Lezen & Schrijven Film Awards 2011, kijk dan op www.lsfa.nl.

Tekst en foto’s: Ronald Rijntjes

 studiopijlman-hosting