Artikelen

Introducing...Mads Langer

mads_langer

Misschien ken je Mads Langer van zijn nummer ‘You’re Not Alone’ dat veelvuldig op de radio te horen is. Verder is er nog niet veel over hem bekend maar…hou 2011 goed in de gaten want dat wordt vast hét Mads Langer jaar. Wij hadden een interview met de sympathieke Deense zanger.

Je eerste Nederlandse hit is ‘You’te Not Alone’, een 90’s cover van Olive.  Waarom geen eigen nummer?

Het coveren van die track ging eigenlijk per ongeluk. Een Deense dj vroeg me om een nummer uit de jaren negentig te coveren. Ik kwam zelf met ‘You’re Not Alone’ aan omdat ik dat een heel mooi nummer vind. Eigenlijk was het alleen bedoeld voor een radiostation. Maar toen het eenmaal op YouTube stond luisterden er vele duizenden mensen naar.

Hoe ben je eigenlijk in de muziek terechtgekomen?

Ik luister al naar muziek sinds ik een kleine jongen was. Later ben ik ook jazz  piano gaan studeren op het conservatorium. Later ben ik zelf muziek gaan schrijven. Dat gaf me toch wel de meeste voldoening. Ik ben nog steeds gek op jazz. Toch ligt mijn hart momenteel het meest bij het singer/songwriter genre.

mads_langer2

En dat terwijl je eerste albums meer rock-georienteerd waren.

Mijn eerste twee albums zijn alleen in Denemarken uitgekomen. Daarbuiten kun je ze alleen via import bestellen. Zelf beschouw ik mijn album dat volgend jaar uitkomt als mijn enige echte debuutalbum. Dat komt omdat ik nu het genre heb gevonden waar ik me het meest thuis in voel.

Kun je al iets over je aankomende album vertellen?

Het is meer singer/songwriter dan de voorgangers, maar ook wel een beetje stevig. Er staan veel emotioneel getinte songs op. Heel veel mensen vragen me waarom ik zulke ‘donkere’ songs schrijf. Daar kan ik geen antwoord op geven. Als ik ga zitten om te schrijven dan zijn dit de songs die eruit komen. En dat terwijl ik best een optimistische jongen ben. Mensen vergelijken me wel met Coldplay en Radiohead. Dat zijn natuurlijk geweldige complimenten.

mads

Waar komt je inspiratie vandaan?

Dat is moeilijk te zeggen. Ik put uit allerlei dingen en er is altijd muziek in mijn hoofd. Soms komen er zomaar kleine melodieen of teksten in mijn hoofd. Die zet ik dan in mijn iPhone en werk die later uit. Mensen om me heen inspireren me, maar ook de wereld om me heen en dingen die me raken. Soms ontstaat een liedje achter de piano en dan weer is er eerst een tekst. Het gaat in ieder geval altijd over emoties en gevoelens.

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Mijn album is in een afrondende fase. Ik ben er nu al heel blij mee. Zodra het af is komt er nog een promotieronde. Daarna hoop ik heel veel op te treden. Niet alleen in Londen waar ik nu woon of in Denemarken waar ik natuurlijk vandaan kom en al heel bekend ben, maar ook daarbuiten. Nederland is een van de eerste landen waar we nu promotie doen.  Vanuit hier gaan we het uitbouwen naar de rest van Europa. Nu voel ik ook dat ik echt bezig ben met mijn muziekcarriere. Het kan alleen nog maar beter worden in de toekomst. Ik ben er helemaal klaar voor! (AR)

 studiopijlman-hosting