FESTIVALS & EVENEMENTEN

Chinees Nieuwjaar in Den Haag

Chinees Nieuwjaar

Oorsprong en tradities
Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. Het stamt uit de tijd van de Shang-dynastie (1600 BC – 1100 BC), toen men rond de jaarwisseling goden en voorouders vereerde. Pas veel later werd het een festival waarin afscheid werd genomen van het oude jaar en het nieuwe jaar werd ingeluid. De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de zonnekalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan ná de zonnewende van 21 december. Volgens onze kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. In 2019 begint het Chinese Nieuwjaar op 5 februari.

m 2H0A6916


Het Chinese Nieuwjaar kondigt het begin van het voorjaar aan en wordt dan ook ‘Lentefeest’ of ‘Spring Festival’ genoemd. Met gezang en dans verwelkomt men de terugkeer tot leven van de aarde en de start van het ploeg- en zaai-seizoen. Op de dagen voor de nieuwjaarsviering koopt men cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond – ‘chuxi’ – grondig schoongemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.

 

m 2H0A6902

Nieuwjaar is een familiefeest. Hoe ver de mensen ook van huis zijn, ze doen hun uiterste best om met de hele familie het Nieuwjaarsdiner te beleven. Daarom is het in de dagen voor het Chinese Nieuwjaar een ware volksverhuizing in China. Miljoenen mensen reizen dan naar hun geboortedorp om daar het Nieuwjaar te vieren. Op nieuwjaarsdag bezoeken ze vrienden en bekenden om elkaar het beste voor het nieuw jaar toe te wensen. Het is een groot gezellig feest, niet alleen thuis met de familie, maar ook op straat. Er wordt veel gegeten en gedronken en uiteraard is er veel en hard vuurwerk.


Het Jaar van het Varken
Volgens de Chinese Dierenriem begint op 5 februari 2019 het Jaar van het Varken. Het Varken is het twaalfde en laatste dier in de Chinese dierenriem, die bestaat uit achtereenvolgens Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.
De oorsprong van de Chinese astrologie gaat tot duizenden jaren terug en wordt ook nu nog beoefend en geraadpleegd. In tegenstelling tot de westerse astrologie heeft de Chinese astrologie niets te maken met planeten of sterren. Bij het opstellen van horoscopen baseren de Chinese ‘astrologen’ zich op de Chinese kalender, de Yin en Yang filosofie van licht en donker en de filosofie van de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water.

Mensen geboren onder het teken van het Varken zijn volgens de Chinese astrologie gemakkelijk in de omgang, eerlijk en oprecht, tolerant en moedig. Ze zijn opgewekt en toegewijd en hebben daardoor een uitgebreide vriendenkring. Soms zijn ze wat naïef en te goeder trouw, waardoor ze wel eens worden bedrogen. Huis en haard, gezin en familie zijn belangrijk. Als het erop aan komt, staan ze voor hun zaak, op het koppige af, maar eigenlijk houden ze niet van concurrentie en ruziemaken. Varkens zijn gewoon gezelligheidsdieren.

 

Bekende mensen die in het Jaar van het Varken zijn geboren:
Albert Schweitzer, Alfred Hitchcock, André van Duyn, Angela Groothuizen, Anny Schilder, Arnold Schwarzenegger, Bryan Adams, Carl G. Jung, de Dalai Lama, David Bowie, Diederik Samsom, Elton John, Ernest Hemingway, Henry Ford, Henry Kissinger, Hillary Clinton, Johan Cruijff, Julie Andrews, Klaas-Jan Huntelaar, Koningin Maxima, Luciano Pavarotti, Rafael van der Vaart, Reinour Oerlemans, Richard Krajicek, Robin van Persie, Ronald Reagan, Sanne Wallis de Vries, Stephen King, Steven Spielberg, Sylvana Simons, Thomas Jefferson, Wendy van Dijk, Woody Allen….

 

Tekst: Chinees Nieuwjaar
F
oto's: Angela van Tol

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 studiopijlman-hosting