CONCERTVERSLAGEN

zt-newsiv-red

Valerie June brengt nostalgisch geluid naar BIRD

m 3A4A8688Veel mensen maakten vier jaar terug kennis met Valerie June. Toen verbaasde zij een groot publiek op North Sea Jazz. Gisteren stond de Amerikaanse zangeres en instrumentaliste in BIRD te Rotterdam.

 

Valerie June maakte recent een nieuw album, de opvolger van ‘Pushing Against the Stone’. 'The Order of Time’ is de titel van de plaat en die staat vol met intieme folk, soul, country en blues. Die plaat is ook de belangrijkste reden dat ze nu een korte tour door Nederland maakt en naar BIRD is gekomen. In de intieme Rotterdamse locatie staat ze voor een volle zaal met enthousiaste mensen. Terecht, want June heeft een heel bijzonder en opvallend stemgeluid dat zeker gehoord en beleefd mag worden.

 

m 3A4A8673Weinig zangeressen hebben zo’n nostalgisch en indringend stemgeluid als de Amerikaanse vocaliste Valerie June. De sound van de uit Tennessee afkomstige singer-songwriter neemt je mee naar vervlogen tijden: denk Billie Holiday, moonshine en banjo’s rondom een kampvuur. Haar opvallende geluid ademt de blues en soul uit dat tijdperk, maar ook een genre als bluegrass is voor deze southern belle een grote inspiratie.

 

m 3A4A8661Live kan Valerie June alleen maar imponeren, al moet je wel van de stem houden die soms alle kanten op gaat. Haar optredens zijn intens, sterk en uiterst passioneel. Het ene moment hangt het publiek geboeid aan haar lippen, het volgende ogenblik brengt ze iedereen aan het wervelen. Met haar teksten raakt zij diverse onderwerpen aan, soms heel direct en soms ook zwevend (het spirituele ‘Astral Plane’). Met haar instrumentale virtuositeit (banjo's, gitaren) weet ze ook te imponeren.

 

m IMG 8029Je ziet de zangeres stralen en genieten tijdens het optreden, dat pas om half tien begint en anderhalf uur duurt. In die tijd heeft de indrukwekkende dame uit Tennessee een hele zaal ingepakt. Een publiek dat later in de lange rij buiten plaatsneemt om een gesigneerde cd of een elpee aan te schaffen of om zich samen met June op de foto vast te laten leggen.

 

Fotografie: Anneke Ruys

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 studiopijlman-hosting